onderhoud teak

Onderhoud teak meubelen 

Teak is een sterke en duurzame houtsoort die van nature vol oliën zit. Teak tuinmeubelen van zeer goede kwaliteit kan je probleemloos het hele jaar door buiten laten staan. Ze zijn bestand tegen houtrot, UV stralen, insecten en extreme temperatuurswisselingen.

Kleur behouden of laten vergrijzen

Teak heeft van nature de neiging om te vergrijzen en zelfs zilvergrijs te worden. Normaal hoef je deze niet te behandelen, vernissen of in te oliën. Wil je de kleur behouden of een kleur geven dan kan je deze vernissen of inwrijven met een speciale teak olie. Het inwrijven met speciale teakoliën verlengt ook de levensduur van het hout. Verkies je liever de zilvergrijze kleur dan hoef je niets te doen.

Vlekken verwijderen

Vlekken kan je best direct verwijderen met een zachte zeep, lauw water en een zachte borstel. Laat vlekken niet te lang op het hout zodat ze niet te diep kunnen doordringen. Voor hardnekkige vlekken bestaan er speciale teak reinigingsproducten die verkrijgbaar zijn intuincentra of hout speciaal zaken.

Vetvlekken voorkomen

Vooral op teak tuintafels kunnen er vetvlekken ontstaan. Je kan dit dikwijls niet vermijden, maar wel voorkomen dat ze in het hout dringen. Behandel je teak tuintafel regelmatig met groene zeep, deze is ook vettig en voorkomt dat vet afkomstig van vlees en etenswaren in het hout doordringen.

Winter opslag

Ben je niet zeker van de kwaliteit van je teak tuinmeubelen dan is het inwrijven met teak olie een goede zaak. Je kan dan je tuin meubelen in de winter opstapelen in een goed geventileerde ruimte. Zo voorkom je veranderingen door weersinvloeden en schimmelvorming. Teak tuinmeubelen kunnen zeer goed geïntegreerd worden in de veranda van je woning, waardoor je ook in de winter van deze tuinmeubelen kan genieten. In de zomer verhuis je alles weer naar de tuin toe.

Gladschuren van je tuinmeubelen

Voelt de teak niet meer zacht en glad aan dan kan je uw teaktuinmeubelen gladschuren met een fijn schuurpapier. Hiermee verwijder je oneffenheden zonder groeven of houtverlies te creëren. Na het opschuren kan je de teaktuinmeubelen inwrijven met teak olie of gewoon verder laten vergrijzen.

Het ontmossen van je teak tuinmeubelen.

Soms kunnen je teak tuinmeubelen door de regen en de omgeving een groene kleur krijgen. Deze groene kleur is afkomstig van mosvorming op het hout. Om dit te verwijderen heb je een reinigingsborsteltje, water en een actiefreiniger voor teakhout nodig. Nadien moet je de meubelen goed laten drogen alvorens er eventueel een ander product op aan te brengen.

Controle van je teak tuinmeubelen

Na elke winter controleer je of alles nog goed en stevig in elkaar zit. Weersinvloeden, het krimpen en uitzetten van het hout kunnen er voor zorgen dat metalen beslag of schroeven los komen te zitten. Herstel dit zo vlug mogelijk om ongevallen te vermijden.

Jaarlijkse schoonmaak

Ook al zien je teaktuinmeubelen er nog mooi uit, toch dien je deze jaarlijks schoon te maken met een zeepsopje. Vuil afkomstig van het milieu kan een microscopisch dun laagje vuil afzetten en ervoor zorgen dat het hout beschadigd wordt. Vet vlekken verwijder je met een ontvettingsmiddel en een zachte borstel. Let op met een hoge druk reiniger, de druk kan het hout beschadigen.