Tips voor het ontwerpen van je tuin

 

Tips voor het ontwerpen van je tuin

Het ontwerpen en de aanleg van je tuin door een architect en een tuinaanlegger is een dure aangelegenheid. Je kan hier heel wat besparen door je tuin zelf te ontwerpen en aan te leggen. Mits een goede voorbereiding  en een duidelijk en logisch stappenplan kan je dat best zelf realiseren. Hoe pak je het ontwerpen en aanleggen van je tuin best aan en met welke factoren moet je bij voorkeur rekening houden om van je tuin een blikvanger te maken?

    

Vele tuinliefhebbers zorgen zelf voor het ontwerp en de aanleg van hun droomtuin. Met een goede voorbereiding kan dat perfect

Velen zijn van oordeel dat het ontwerpenvan een tuin het voorrecht is van grote tuinen. Niets is minder waar. Tuinen met kleinere afmetingen komen daar even goed voor in aanmerking.

Onze tuin krijgt meer en meer een persoonlijke uitstraling en dat is in vele gevallen de belangrijkste reden waarom steeds meer tuinliefhebbers hun tuin zelf willen ontwerpen en aanleggen. Kies je voor een niet al té ingewikkeld ontwerpdan lukt dat zelf ontwerpen en aanleggen prima.

Juiste analyse vormt de basis

Een grondige en juiste analyse vormt de basis van een geslaagd ontwerp voor je tuin. Zet eerst je wensen op papier vooraleer je met de voorbereiding start. Hou rekening met de wensen van de overige gezinsleden. Heb je jonge kinderen, dan zal je tuin ontwerp er ongetwijfeld anders uitzien dan zonder kinderen. Leg de wensen en verwachtingen van alle gezinsleden naast elkaar en probeer de juiste combinaties te vinden. Zet niet alleen alle wensen en verwachtingen op papier, maar maak ook een grondige analyse van je woning en zijn onmiddellijk omgeving. Zo kom je het best tot één geheel dat bij elkaar past. Uw wensen moeten wel uitvoerbaar zijn en moeten het liefst wel enige aansluiting hebben met uw huis. En vergeet zeker niet je beschikbaar budget voorop te stellen. Ligt dat budget vast, wijk er dan niet meer van af. Dat zal je vooral tijdens de aanleg van je tuin heel wat financiële kopzorgen besparen!

Afwisseling

Zorg voor voldoende afwisseling in jetuin. Dat kan je best realiseren door jetuin met hoogteverschillen aan te leggen. Zorg er dan uiteraard voor dat de hoogste elementen vooraan staan en combineer ze met enkele lagere elementen. Voorzie bijvoorbeeld bomen op de voorgrond. Heb je de bouw van een pergola voorzien? Plaats die dan steeds op de voorgrond. Zo ‘n pergola vervult enkele belangrijke functies. Een pergola zorgt niet alleen voor de nodige schaduw en bescherming, maar biedt je tegelijk de nodige privacy.

Overzicht

Hou er rekening mee dat een zo ruim mogelijk overzicht vanuit je woning je maximum van je zelf ontworpen en aangelegde tuin laat genieten. Hou daar zeker rekening mee wanneer je de bouw van een terras voorziet. Zo’n terras wordt meestal onmiddellijk naast de woning opgetrokken. Dat beperkt echter het overzicht over je tuin aanzienlijk. Voorzie je de bouw van een terras, overweeg dat dan verder van je woning te bouwen. Dat brengt de natuur dichter bij je woning en dat geeft een ontspannend en relax gevoel.

    

Voorzie je een terras zorg er dan voor dat dit terras het uitzicht vanuit je woonkamer het uitzicht over je tuin zo weinig mogelijk belemmerd

Verlengstuk leefomgeving

We vertoeven steeds meer in onze tuindie we dan ook als een verlengstuk van onze woonkamer beschouwen. Is dat ook bij jou het geval? Dan kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je woon- en leefruimte gewoon doorloopt tot in de tuin, en op zijn beurt het groen en de kleuren van je tuin ook in woonkamer te gebruiken. Stem je woon- en leefomgeving zoveel mogelijk af op je tuin en vice versa.

Breng sfeer in je tuin

Breng de nodige rust en sfeer in je tuin. Dan doe je best door in je ontwerp niet té veel elementen te voorzien. Hou er daarom bij het ontwerpen van je toekomstige tuin rekening mee dat je onmogelijk ieders wensen kan realiseren.  Een opeenhoping van verschillende ideeën kun je best vermijden. Ga voor maximum vier centrale elementen waar je jouw tuinrond bouwt. Symmetrie in je tuin zorgt voor het noodzakelijk ritme en afwisseling.

    

Werk met hoogteverschillen, dat zorgt voor de nodige afwisseling in je tuin

Kies voor duurzaam materiaal

Ga voor kwaliteit en duurzaamheid bij je keuze van de verschillende materialen en hou er zeker rekening mee dat lang niet alle materialen geschikt zijn in iedere tuin. Vorm met enkele materialen de basis van je toekomstige tuin. Heb je een bepaalde sfeer voor je tuin in gedachte? Zoek dan materialen die deze sfeer uitademen. Duurzame materialen zorgen er voor dat je een leven lang zonder zorgen van je tuin kan genieten.